Запушени млечни каналчета и мастит

Запушените млечни каналчета, мастит и абсцес се получават, когато имаме добра лактация, но не и адекватно изпразване на гърдите. Защо се получава това?

  • Когато имаме недобро позициониране и недостатъчно правилно засукване от страна на бебето.
  • При използването на други средства за хранене, като даване на шише или при използване на изкуствени зърна.
  • Къса юздичка при бебето. Това възпрепятства правилното засукване и своевременно намалява възможността гърдите да бъдат достатъчно изпразнени.
  • Намаляване на количеството на произвеждано мляко. Това кара бебетата да бъдат по-раздразнителни и да се дърпат ако ги поставиш на гърда. Намаленото количество не означава недостатъчно, но това поведение на бебетата може да доведе до запушване на млечни каналчета.

Когато е налице запушено млечно каналче, се наблюдава зачервяване и болезненост в засегнатата зона. Покачване на телесната температура е рядко, но възможно.

Методи за справяне с проблема:

  • Правилно поставяне на гърда
  • Компресия на гърдата по време на кърмене, но далеч от засегнатата зона
  • Позициониране на детето с поза, при която брадичката на бебето да сочи към засегнатата зона

Ако състоянието не се подобри до 48 ч. то е редно да потърсите квалифицирана помощ.

Мастит

Симптомите са почти същите, като тук имаме зачервяване и оток на по-голяма площ на гърдата. Двустранният мастит е рядък и се дължи на инфекция със Стрептококи. Повишаване на телесната температура не винаги е съпътстващ симптом.

Изследвайки проби на кърмата при майки с мастит, е установено патологично разрастване на микроорганизми. Това навежда до мисълта, че това състояние е поради наличието на дисбиоза на микробиома, която позволява на болестотворните бактерии, вируси и гъбички да се разрастват.

Друго изследване е показало доминантен щам на Стафилококус ауреус при майки, страдащи от мастит.

Ако въпреки всички взети мерки, симптомите не отшумят до 48 часа, е необходимо да потърсите специализирана помощ от доктор, който ще Ви назначи изследвания и ще изпише адекватно лечение, както и от консултант по кърмене, който ще помогне за своевременното и правилно изцеждане на кърмата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.