Витамини и кърмене

Ако се храните здравословно и разнообразно, то не е необходимо да приемате допълнителни витамини по време на кърмаческия период. Приемът на достатъчно плодове и зеленчуци, храни богати на калций и на протеини (като риба и месо), ще снабди организма  с всички необходими макро и микронутриенти.

Майки, които са поставили себе си на диета и имат намален прием на калории би трябвало да приемат допълнително калций, цинк, магнезий, вит. В1 и В6.  Това обаче има полза единствено за тях самите, бебета получават всичко необходимо от кърмата, дори и майката да е в калориен дефицит.

ВИТАМИН А

Това е мастноразтворим витамин, който преминава в кърмата и  високи дози от него за токсични за черния дроб. Приеман в големи дози е изключително опасен. Майчиният организъм не се нуждае от допълнителен витамин А

ВИТАМИН В6

Не е противопоказан по време на кърмене. Приемът на високи дози (600мг на ден) обаче, може да потисне пролактиновата секреция, а при кърмачетата се наблюдава хипотония, седация и затруднения в дишането.

ВИТАМИН В12

Препоръчва се на майки, които не консумират животински продукти. Жени, които имат поставен стомашен байпас също се нуждаят от допълнителен прием на витамин В12. Не вреди на кърменото бебе.

ВИТАМИН С

Водноразтворим витамин, който преминава в кърмата, но концентрацията му в нея остава на определено ниво, дори и майката да приема повишени дози.

ВИТАМИН Е

Високи дози от него са токсични за новороденото

ВИТАМИН Д

Препоръчителен прием от 400IU дневно за бебето или 6400IU на ден от самата майка

Vitamins & other supplements for breastfeeding mothers

By Kelly Bonyata, IBCLC

https://kellymom.com/ages/tandem/mom-vitamins/#google_vignette

La Leche League International The Breastfeeding Answer Book,,Medication,Vitamins,Vaccination,,

ABM Clinical Protocol #29: Iron, Zinc, and Vitamin D
Supplementation During Breastfeeding

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.