Кърмене в ранния стадий и часовникът

По-време на бременността храносмилателната система на плода не работи, защото той получава всички хранителни вещества, които са му необходими от майчиното кръвообращение, посредством плацентата и пъпната връв. По този начин всички необходими вещества попадат в кръвообращението на плода. До самото раждане гастроинтестиналният тракт просто изчаква да започне да си върши работата.

Първото хранене на Вашето бебе дава, така да се нарече, старт на храносмилателната система и стимулира пасажа на червата. Майчиното мляко способства за изграждане на здрава и стабилна микрофлора на червата, и по този начин влияе върху по-нататъшното развитие и здраве на детето. Има няколко проучвания, които са доказали пряка връзка между добрата чревна микрофлора на кърмачето и развитието на болести като автоимунни заболявания, диабет тип 1 и болести на храносмилателната система.

Както всички останали органи и системи, така и храносмилателният тракт е все още незрял. Майчиното мляко съдържа ензими като липаза, амилаза и протеаза, които разграждат съответно мазнините, въглехидратите и протеините. Финалните продукти на храносмилането биват абсорбирани и излъчвани в кръвообращението, а останалите биват абсорбирани и придвижвани към червата.

Доказано е, че времето за което кърмата преминава през целия гастроинтестинален тракт, който започва с устата и завърша в памперса на детето е 48 мин, а при адаптираното мляко 78 мин. Това е така, поради различната структура на протеина, който е от краве мляко и е несвойствен за все още неузрялата храносмилателна система на кърмачето. Поради тази причина твърдението, че бебетата трябва да спазват някакъв график е абсолютно неоснователно.

Хранене през първите 24 часа след раждането

В най-оптималния случай бебето ще бъде захранено в първия час след раждането. Коластрата съдържа повече протеини и по-малко мазнини и захари в сравнение със зрялото майчино мляко. По-високо е съдържанието и на секреторно IgA.Това значи, че коластрата има повече протективно и имунологично значение, отколкото нутритивно.
Новороденото се нуждае от около 5мл коластра на едно хранене. Размерът на стомахчето му е колкото една череша и приемайки малки количества в началото, то се учи да координира сукане, дишане и гълтане едновременно. В допълнение коластрата има лаксативен ефект и спомага за отделянето на мекониума.

Колко пъти трябва да се кърмят бебетата?

В зависимост от начина на протичане на самото раждане, стресът, наличие на евентуални родови травми или приложение на медикаменти, новородените са често по-поспаливи през първите дни. За да се подадат правилните сигнали на тялото колко мляко трябва да произвежда, то е необходимо, бебето да се кърми минимум 8 пъти в денонощието. Ако то не е в състояние, то преминете към изцеждане на ръка и хранене с алтернативни методи. Даването на адаптирано мляко е грешка и няма да се уморя да го повтарям. Ако е необходимо дохранване, първи избор е изцедено ММ и чак тогава АМ, а бебето може да се дохранва и докато суче от гърдите на майка си. Повечето майки получават съвет да кърмят 10-15 мин на всяка гърда, но това не винаги е възможно. Бебетата са различни точно както и ние възрастните, някои се хранят по-бързо, други имат нужда от повече време. Понякога бебетата искат да сучат по-начесто (клъстър фиидинг) и след това следва по-продължителна пауза. Това поведение е абсолютно нормално.

Колко време е нормално бебето да спи, трябва ли да го будя и трябва ли да се изцедя?

Универсалният отговор е – зависи! От значение е възрастта на бебето, как наддава на тегло и не на последно място Вашият комфорт. Първите две седмици са нещо като опознавателен период. Добре е да следите бебето си, мокрите памперси и честотата на изхожданията. При възможност следете и теглото. Ако имате съмнения, че нещо не е наред, то потърсете квалифицирана помощ. Игнорирайте интервала между кърменията, фокусирайте се върху общия брой хранения за 24 часа. Някои бебета спят около 4-5 часа, но през останалото време сучат като изгладнели, през по-голяма част от времето. Всичко това е нормално.

Бебето ще Ви покаже отговорите на всичките Ви въпроси. Имайте му доверие!
Много родители се питат дали, ако бебето спи продължително през нощта, то трябва ли да го събудят, или да се изцедят. Ако храните детето според неговите нужди и отговаряте на ранните признаци на глад, то всичко ще бъде наред. Дори и да се получи спад в количеството на произвежданото мляко, тогава бебето ще започне да суче на по-учестени интервали.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.