Добър старт на кърменето

Огромна част от майките са напълно способни да кърмят бебетата си без проблеми за поне шест месеца. Някои от тях даже произвеждат по-големи количества кърма, отколкото са необходими за децата им.

Тогава защо толкова майки имат проблем с кърменето?

Една от причините е вярването, че кърменето е естествена функция и някои доктори не разбират, че ако раждането протече „неестествено‘‘, то това може да има негативни последствия за кърменето. Не казвам, че жените трябва да раждат на полето без медикаменти, но нека разгледаме какви интервенции могат да повлияят на кърменето.

Епидуралната анестезия по време на раждане

По време на анестезията родилката получава голямо количество вливани течности (около 3 л.) поради причината, че е възможно понижение на кръвното налягане по време на анестезията. Доста проучвания са доказали, че колкото повече вливания получава майката, то толкова е по-вероятно бебето да изгуби около 10%  или повече от теглото си при раждането. А това автоматично значи дохранване за бебето. Майката, от своя страна, получава задържане на течности не само по крайниците, но и допълнително подуване на гърдите, което от своя страна затруднява кърменето и правилното засукване на бебето.

Цезарово сечение

Цезаровото сечение е често повод за разделянето на майката и бебето веднага след операцията, и съответно даването на адаптирано мляко на детето, докато тя е в реанимация. Болките при придвижването след интервенцията възпрепятстват намирането на подходяща поза за кърмене и затова самите майки изпитват по-малко желание да кърмят поради дискомфорта, който изпитват.

За огромно съжаление рутинното даване на адаптирано мляко е нормална практика в почти всички болници. Въпреки лошия старт много майки и техните бебета се справят с кърменето без проблеми, но за някои, за съжаление, нещата не стоят по този начин и родителите се обвиняват за това.

След раждането повечето майки вярват, че нямат достатъчно коластра или кърма. Истината е, че те не се нуждаят от много, но все пак трябва да ги поставяте на гърда, защото им е необходимо някакво количество, колкото малко и да е то.

Оптимален старт на кърменето

  • Директен контакт кожа в кожа, непосредствено след раждането поне за час.
  • Необезпокояван опит или с минимална помощ от страна на медицинските специалисти за закърмяне на новороденото.
  • Разпознаване на ранните признаци на глад.
  • Отлагане на първото къпане (верникс).
  • Избягване на даване на адаптирано мляко, силиконови зърна, вода, чайове и други добавки.

Безплатните мостри

Безплатните мостри и подаръци от фирми за производство на адаптирано мляко всъщност не са безплатни, а много ефективен и неетичен трик за реклама.

  • Ако медицински специалист Ви каже, че имате нужда да дохранвате, усъмнете се в неговите компетенции и познания относно кърменето.
  • Ако имате недостиг на кърма е по-вероятно да е от несвоевременна и недостатъчна помощ при самия старт.
  • Ако наистина се нуждаете да дохранвате с адаптирано мляко, то никой не може да Ви предлага определена марка. В този случай потърсете компетентно мнение от специалист. Безплатните мостри не са добра помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.